Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοχρονιάτικη βόλτα στην Λιβαδειά

DSC_5828Ήρθε λοιπόν μια ακόμα πρωτοχρονιά.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, αφού πέρασα την αλλαγή του χρόνου με αγαπημένα μου πρόσωπα, φρόντισα η ανατολή της 1ης μέρας του χρόνου, να με βρει έξω από τον νομό Αττικής. Σε τοπία που η ομορφιά τους χαρίζει γαλήνη, ομορφιά και ενδιαφέροντα θέματα για φωτογράφηση.

..........................................................................................................................................

Για άλλη μια φορά λοιπόν, είδα τον ήλιο ν’ ανατέλλει από τον νομό Βοιωτίας. Έτσι. Για να με βρει ο νέος χρόνος καβάλα στην μηχανή. Για να έχω να θυμάμαι ότι η πρωτοχρονιά του 2010 με βρήκε στην Λιβαδειά. Κι ότι την πρώτη μέρα του χρόνου, έπινα καφέ με φίλους στις πηγές της Κρύας. Στο ποτάμι της Έρκυνας. Το ποτάμι που ξεπήδησε μέσα απ’ την σπηλιά, όταν η Περσεφόνη μαζί με την χαμένη τελικά φίλη της, μπήκαν να αναζητήσουν την χήνα της πρώτης. Το οποίο, μαζί με τη Νέδα, στην Πελοπόννησο, είναι τα μοναδικά «θηλυκά» ποτάμια της Ελλάδας, εξαιρέσεις στον «ανδροκρατούμενο» κόσμο του Αχελώου, του Πηνειού, του Αλιάκμονα, του Νέστου, του Εβρου και ούτω καθεξής.

DSC_5822Δίπλα στο Άντρο του Τροφώνιου Δία. Το μαντείο που αποτελούσε πύλη για τον κάτω κόσμο. Πύλη την οποία πέρασε ο Λουκιανός αναζητώντας απαντήσεις. Δίπλα στην Αράχωβα για την περίπτωση που είχα όρεξη να δω λίγο χιόνι. Μια ανάσα απ’ τους Δελφούς αν ήθελα να νοιώσω την ενέργεια που άφησαν οι μύστες στην αρχαία πέτρα.

Φυσικά επειδή το ταξίδι αρχίζει όταν βάλεις το κλειδί στην μηχανή, προτίμησα να ακολουθήσω την ορεινή διαδρομή. Που περνάει μέσα απ’ τα Δερβενοχώρια. Πύλη γι αυτή την διαδρομή αποτελεί το τελευταίο χωριό της Αττικής. Η Χασιά (Φυλή).

Πηγαίνοντας μόνο ευθεία καταλήγεις στο Κριεκούκι (Ερυθρές). Κι από κει, δεξιά, ακολουθώντας την παλιά εθνική περνώντας διαδοχικά Θήβα, Αλίαρτο και τελικά Λιβαδειά. Το ότι όλοι ήταν στο σπίτι τους αφήνοντας τον δρόμο άδειο για μένα, έκανε την εμπειρία αυτής της βόλτας, πραγματική απόλαυση.

DSC_5842Έτσι λοιπόν αποφάσισα να επιστρέψω από την διαδρομή που περνάει μέσα από Κάστρο, Ορχομενό, κάνοντας και μια μικρή παράκαμψη για να περάσω από Τανάγρα. Άλλοι προορισμοί που προτίθεμαι να εξερευνήσω στο άμεσο μέλλον, είναι οι εξής:

Η Θήβα, της οποίας η μεγαλύτερη ακμή σημειώθηκε την Μυκηναϊκή εποχή,. Οι Πλαταιές , οι Θεσπιές , η κοιλάδα των Μουσών , η Χαιρώνεια , τα Λεύκτρα , η ακρόπολη Μεδεών , η Αντίκυρα , η Στείρη και το Δίστομο.

Αυτά τα μέρη είναι συνδεμένα με την πορεία της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας. Είναι κοντά μου και συνεχώς τα προσπερνάω χωρίς να τα επισκεφτώ. Να τα μελετήσω. Να τα τιμήσω. Κυρίως όμως, αξίζει τον κόπο να τα δω για να απολαύσω την ομορφιά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: